Kommunerna dåliga på jämställdhet

Sveriges kommuner är dåliga på jämställdhet när det gäller ledande poster. I Uppsala län är drygt var tredje kommunstyrelseordförande kvinna, visar en granskning som TV4 Nyheterna gjort.

Sveriges kommuner är fortfarande dåliga på jämställdhet.

Knappt var fjärde kommun leds av en kvinna, uppger TV 4 Nyheterna.

- Det är ett underbetyg, säger Mari-Louise Wernersson, kommunalråd i Falkenberg.

Jämställdheten i kommunerna är fortfarande satt på undantag. Andelen kvinnor som är ordförande för landets kommunstyrelser är endast 26 procent, visar en kartläggning som TV 4 Nyheterna gjort. Det innebär att tre av fyra kommuner leds av män.

På posten som ordförande i kommunala nämnder är andelen kvinnor något högre, 32 procent. Det är dock fortfarande en låg siffra jämfört med riksdagen, där 48 procent är kvinnor.

Sämst på jämställdhet är kommunerna i Jönköpings och Hallands län. I dessa län är 23 procent av kommunstyrelseordförandena kvinnor.

”Ett underbetyg”

Mari-Louise Wernersson (c) är kommunalråd i Falkenbergs kommun i Halland.

- Det är ett underbetyg att det fortfarande är så få kvinnor på ledande poster och att det går så trögt. Det speglar ju samhället också, vi har inte nått någon jämställdhet totalt sett, säger hon till TT.

Det finns dock kommuner där jämställdheten är bättre. I till exempel Södermanlands län sitter 46 procent kvinnor på ordförandepost.

För att en kvinna ska ta sig till en ledande post krävs att flera faktorer samverkar, anser Wernersson.

- Det handlar om att ha förtroende i partiet, men också om att ha ett starkt stöd hemifrån. Som kvinna gäller det att kunna förena att vara mamma och se till att barnen har det bra med att man är borta mycket. Då gäller det att man har ett jämställt förhållande hemma, säger Mari-Louise Wernersson.

Ändå bättre

Själv kan hon känna sig ensam som kvinna på ledande post och hon är besviken över att inte fler kvinnor nått toppositioner i Hallands län.

-Men jag känner inte att jag har behövt kämpa. Vi har ett starkt kvinnoförbund i partiet och där har jag hämtat mycket stöd.

Trots de dåliga siffrorna har jämställdheten blivit bättre efter valet, enligt en genomgång som Dagens Samhälle gjorde efter valet. Efter valet 2002 leddes bara var femte kommun av en kvinna.

 

Anja Eriksson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista