Pensionärer drabbas av chockhyra

Hyresgästerna på äldreboendet Pomona i Bålsta ska få sin hyra höjd med 25 procent. För många är det tveksamt om de kommer ha råd att bo kvar.

- Jag tycker det är förskräckligt, jag vill inte bo kvar här. Tryggheten är borta, men det är väl så här det ska vara för oss äldre, säger Iris Lindberg.

Beslutet om hyreshöjningen ska klubbas i Håbo kommunfullmäktige på måndag. Socialförvaltningens ekonomi är enligt nämndens ordförande Håkan Welin i kris, och nu när räntorna går upp ser han ingen annan utväg.

- Vi måste gräva i botten. Det här är en del i det. Det är en kraftig höjning men vi har inget val. För att rädda ekonomin totalt så måste vi hitta bitar som vi kan åtgärda snabbt. Sedan måste vi hitta ett sätt att hantera det lagligt, säger Håkan Melin, folkpartist. 

Håbo kommun har tidigare subventionerat just de här 53 lägenheterna på Plommonvägen 8 och 10, men sedan ett par år tillbaka är det inte lagligt med sådana subventioner. Nu är det hyresgästerna som kommer i kläm.

- En får flytta, för jag har inte råd, säger Elvy Johansson. En pension räcker inte till medicin och vård. Jag är diabetiker, tandläkare har jag aldrig kunnat gå till.

Vad tänker du om hyreshöjningen då?

- Åt Häcklefjäll! viskar Elvy Johansson. Jag tänker inte alls. Det går så länge det går, säger hon.

 

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista