En av Sveriges sjöar som kalkas.

Sveriges sjöar granskas av SLU

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala har i dagarna påbörjat en omfattande kartläggning av vattenkvalitén i svenska sjöar. Det är en av de största undersökningar som någonsin gjorts om hur våra sjöar mår när det gäller försurning och övergödning.

- Det första vi gör är att mäta pH, just nu mäter vi i en fjällsjö och den hade pH 6,93. Det ska vara neutralt, då trivs fisken, säger forskaren Jens Fölster som leder projektet.

Vattenproverna tas från en helikopter i närmare 6000 sjöar i hela landet. Sedan skickas de till SLU för analys.

Det är Naturvårdsverket som vill veta hur det står till med övergödning och försurning i våra sjöar. Dessutom ska man ta reda på vilken effekt kalkningen av försurade sjöar har haft.

Och det är försurning som är det största problemet just nu, även om problemen har minskat:

- I sydvästra Sverige är det väldigt många sjöar som är försurade. Även på sydsvenska höglandet och i Bergslagen har vi en del problem. Sedan är det enstaka sjöar runtom i landet som är försurade, säger Jens Fölster på SLU.

I Uppland är det 14 sjöar som ingår i det nationella projektet och länsstyrelsen betalar för att ytterligare 29 sjöar ska undersökas. Problemen här är övergödning istället för försurning, berättar Jens Fölster, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

 

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista