Den demolerade bussen efter olyckan i vintras.

Bälten trasiga på olycksbussarna

Det var inga tekniska fel på bussarna som var med i den svåra bussolyckan utan för Rasbo i februari i år där sex personer omkom, men flera av bussarnas bälten var trasiga.

Det framkom på ett möte mellan Statens haverikommission och passagerare och anhöriga till de som omkom i bussolyckan.

Det som presenterades på fredagens möte var den första delen av haverikommissionens utredning, faktainsamlingen, som nu alltså är klar. Nu väntar en grundlig analys av det insamlade materialet. Innan den här delen påbörjats vill man inte spekulera i den exakta orsaken till olyckan, men vissa faktorer kan uteslutas enligt Göran Rosvall på haverikommissionen:

- Det vi kan säga nu är att vi inte hittat något tekniskt fel på bussarna som förklarar olyckan. Vi får sannolikt hitta den orsaken någon annanstans än fel på styrning eller liknande, säger Göran Rosvall och fortsätter:

- Det kan handla om väder, väglag eller de faktiska omständigheterna som smal väg, breda busssar, bred lastbil, eller snökanter. Men den analysen har vi inte gjort än, säger Göran Rosvall.

Något som kommer finnas med i analysen är det faktum att flera av bussarnas bälten var trasiga:

- Det är något vi får fundera vidare på. Jag tror inte det spelat in vid dödsfallen, men det kan inte uteslutas. De människor som omkom vid den här olyckan drabbades av väldigt, väldigt svåra skador och hade nog omkommit ändå, säger Rosvall. 

Den slutgiltiga rapporten från Statens haverikommission kommer att vara klar i december och utredningsgruppen är säkra på att man kommer förklara orsaken till olyckan.

- Vi kommer säkerligen kunna säga vad som hände och varför det hände, uppger Göran Rosvall.

 

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista