Skolbarn i Uppsala äter lunch 10.20

Flertalet av högstadieleverna i Uppsala äter sin skollunch vid olika tider under veckan och många måste äta den redan under tidig förmiddag trots att Livsmedelsverkets råd säger något helt annat. Det har framkommit efter en rundringning som Upplandsnytt gjort till 17 skolor i kommunen. Vid Björkvallsskolan i Uppsala öppnar skolrestaurangen redan 10.20.

- Det är faktiskt okej för mig, jag är hungrig idag, säger Mikaela Tallqvist, en av dem som äter tidigt men hennes kompis Matilda Haglind tycker annorlunda:

- Jag skulle hellre vilja äta senare. Man är inte direkt hungrig, eftersom det är inte var så länge sedan man åt frukost, säger Matilda Haglind.

- För mig är det dåligt för jag ska på gitarrlektion om tre minuter. Jag hinner knappt äta. Jag får sitta i fem minuter, säger Kalle Lindström. 

Upplandsnytts rundringning till 17 skolor i Uppsala visar att bara ett fåtal av dessa lever upp till vad forskare och experter vid Livsmedelsverket ger för råd om skollunchen.

Vid 15 av högstadieskolorna äter eleverna mat olika tider under veckan, fyra skolor ger eleverna 20 minuter på sig att få mat och äta i lugn och ro och nio stycken serverar lunch innan 10.30, något som Livsmedelsverket inte rekommenderar. Ärentunaskolans husmor ser problemet med de oregelbundna mattiderna:

- Om man äter en viss tid, så blir man hungrig vid den tiden. Men får man ingen kontinuitet på tiden så kanske man inte känner den riktiga hungerkänslan. Sen får man inte ersätta med godsaker, då får man bara sockerkickar hela tiden, säger Kristina Fredriksson, husmor vid Ärentunaskolan. 

En stor nationell nätundersökning gjord av braskolmat.se visar att så många som sex av tio elever känner sig stressade kring lunchen.

Många av de 4000 elever runt om i landet som varit med i enkäten upplever liknande problem som eleverna på Björkvallsskolan i Uppsala. Man får mat vid olika tider, man hinner inte äta i lugn och ro och att man äter redan innan klockan elva.

Rektorn på Björkvallsskolan, Ann Waxberg, ser inte det som något problem att en del barn äter redan tjugo över tio.

- Att vi börjar äta redan klockan 10.20 är faktiskt för att alla barn ska hinna äta under dagen. Det är inte så att jag har tänkt på det som ett problem, säger Ann Waxberg.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista