Hårdare krav på bälteskontroll från UL

Skärpt kontroll av säkerhetsbälten i bussar, det kravet kommer idag från UL, Upplands Lokaltrafik. Som vi berättat tidigare i Upplandsnytt var flera bälten trasiga i de bussar som var inblandade i den svåra bussolyckan utanför Rasbo i februari i år, då sex människor omkom.  UL kräver nu att bussbolagen som kör i Uppsala län kontrollerar att bältena verkligen fungerar.

Sture Jonsson är informationschef på Upplands Lokaltrafik:

- Vi ska se till att våra entreprenörer gör bättre kontroller av bältena, så de fungerar.

- Och hur ska ni göra det?

- Genom att uppmana till det.

Det var på närmare 20 säten i de båda bussarna som bältena inte fungerade, enligt Statens haverikommission. På till exempel fem av de trasiga platserna hade folk knäppt på sig bältet, men vid kraschen spolades bältesremmen ut, utan att stoppa. Tre av dom som omkom vid olyckan hade bälten på sig. Så här sa Göran Rosvall på Statens haverikommission i Upplandsnytt imorse:

- Jag tror inte att det har spelat in bland dödsfallen, men det kan väl inte uteslutas. De som omkom drabbades av väldigt svåra skador och hade nog omkommit i vilket fall som helst.

Idag kontrolleras bältena på bilprovningen en gång om året, men bara på några få platser bältena testas. Kai Vaara jobbar på bilprovningen i Fyrislund i Uppsala:

- Här har vi bältesspännet, då tittar vi att det inte är några skador, att det låser och drar tillbaka.

- Om det är en stor buss, hur många stolar kollar ni då?

- Vi ska kolla minst tio stycken.

UL har idag inga detaljerade krav på hur ofta bältena ska kontrolleras, eller av vem, men bolaget uppmanar nu alltså alla sina entreprenörer att se över sin bälteskontroll. Sture Jonsson:

- Finns det bälten så ska de fungera.

KR-trafik, som var inblandade i bussolyckan, uppger att de kontrollerar samtliga bälten i sina bussar ungefär varannan månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista