"Skolorna prioriterar inte lunchen"

Flertalet av eleverna i Uppsalas högstadieklasser äter lunch redan klockan 20 över tio och tvingas äta vid olika tider under veckan. Det har framkommit efter en rundringning som Upplandsnytt gjort till skolor i kommunen. Livsmedelsverket rekommenderar något helt annat och Annika Wesslén kostkonsulent från Uppsala tror inte att rektorerna på skolorna tar skolmaten på allvar:

- Nej, inte när vi i landets skolor serverar skollunch tjugo över tio.

- Hur viktigt är det här?

- Jätteviktigt, vi ska titta på oss själva och tänka, hur vill vi ha det? Och sen göra det lika bra för våra barn och ungdomar.

Vid en rundringning som Upplandsnytt har gjort till 17 skolor i Uppsala visar det sig att varannan skolrestaurang serverar de första eleverna mat redan innan klockan elva och att bara två av skolorna erbjuder eleverna lunch vid samma tid varje dag.

Det här är inte unikt för Uppsala kommun. En stor nationell nätundersökning gjord av braskolmat.se visar att många elever är missnöjda med hur och när skolan serverar skollunchen.

Rektorer och schemaläggare som Upplandsnytt har pratat med pekar på lokalbrist och schematekniska problem som orsak. Något som kommunens kostchef Monika Rönn tror sig ha lösningen på:

- Jag tycker naturligtvis att skollunchen är huvudsaken och att när man lägger schema; först sätter fokus på skollunchen och sedan plockar in övriga tider. Då får ju barnen mat på rätt tid varje dag.

Annika Wesslén, kostkonsulent från Uppsala håller med och ser möjligheterna kring en bra skollunch:

- Om vi använde skolmaten på ett bra sätt, så kunde vi se till att alla barn och ungdomar fick en bättre hälsa. För vi vet att det största problemet i dag är det här med viktökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista