Arkivbild varg. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Upplands vargar miljonärer

Ett ovanligt arv har hamnat hos Upplands vargar. En Uppsalabo som dog för drygt ett år sedan har nämligen testamenterat hela 2,7 miljoner kronor till de omtvistade djuren.

- Testamentet är skrivet till ”vargar inom Upplands gränser” och specifikt för ”tillsyn under vintersvåra förhållande”, berättar Björn Ljunggren i Svenska Rovdjursföreningens styrelse.

- Vargarna behöver ingen tillsyn på vintern, det handlar väl mer om att främja vargförekomsten överhuvudtaget, säger Björn Ljunggren.

Värdepapper, en bostadsrätt och en del pengar på banken har gjort Upplands vargar till miljonärer efter att en 80-årig man i Uppsala gick bort för drygt ett år sedan. Det blev Svenska Rovdjursföreningen som fick ta hand om den nya stiftelse som skapats av de testamenterade miljonerna och den något luddiga formuleringen. Men eftersom vargarna i Uppland inte är så många, kanske bara en eller två, så tänker föreningen brett.

Pengarna ska gå till information

- Jag kan tänka mig att det handlar om informationsmöten. Det kan också handla om att trycka upp skrifter, att informera i skolor. Det är mycket man kan tänka sig. Det här känns mycket bra, säger Björn Ljunggren och skrattar nöjt.

Johan Månsson är rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Uppsala, och den som först kontaktades under bouppteckningen. Han tycker att det är bra att pengarna verkar gå till information om det ständigt omdiskuterade djuret, eftersom de också ökar i antal.

- Vi kanske rentav redan har en etablering i Hebytrakten. Man behöver prata om de här djuren, och lägga ner massa tid på det. Och det kostar pengar, det här är det sätt som passar bäst, säger Johan Månsson med anledning av miljonfonden till Upplands vargar.

 

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista