Politiker har låtit bli skolmaten

Under flera decennier har tjänstemän velat få politiker att besluta om tydliga mål och riktlinjer kring hur skolrestaurangerna ska fungera i Uppsala kommun. Trots det har något beslut i frågan aldrig tagits. Nu öppnar Cecilia Forss för en ändring till regelbundna mattider för barnen.

Upplandsnytt berättade under måndagen om hur elever i Uppsala serveras mat redan 10.20 och att många inte får äta lunch vid samma tid varje dag.

- Jag har samlat på förslag till kostpolitiska program i Uppsala kommun under årens lopp. Den första utredningen gjordes 1965, sedan fortsätter det 1968, 1972, 1982, 1989 och så vidare. Trots det har det inte kommit några politiska beslut, säger Monika Rönn, kostchef i Uppsala kommun.

Monika Rönn ser gärna att politikerna tar ett beslut om hur skolmaten ska fungera i Uppsala och minns 2003 då kommunen snabbt och i en handvändning ändrade förustättningarna för skolmåltiden till det sämre. Med ett kostpolitiskt program tror hon att det skulle bli svårare att göra så igen.

- Det ger naturligtvis en säkerhet i att vi överens om att det här är viktiga frågor och att vi ska följa det forskningen har kommit fram till är bra för det uppväxande släktet, säger Monika Rönn.

Men Cecilia Forss moderat kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Uppsala tror inte på den lösningen:

- Jag skulle inte vilja gå in och detaljreglera skolorna. På något sätt så skulle vi då säga till skolledarna att vi kan det här med skola bättre än ni och det kan vi inte. De kan det bäst, säger Cecilia Forss.

Men efter en rundringning som Upplandsnytt har gjort till 17 skolor i Uppsala med högstadieklasser visade det sig att flertalet av dessa skolor inte följer Livsmedelsverkets rekommendationer om att inte servera lunch innan klockan elva och att låta eleverna äta på samma tid varje dag. Där ser Cecilia Forss ändå att något måste göras:

- Det första steget jag skulle vilja ta är att barnen skulle få äta på något så när samma tider varje dag så att det inte varierar för mycket. Nästa fråga blir ju naturligtvis vilka resurser skolan skulle behöva för att kunna hålla de här tiderna som Livsmedelsverket rekommenderar, säger Cecilia Forss (m).

När ska du ta upp det för diskussion?

- Nästa gång vi träffar elevråden och det är inplanerat en träff här nu under hösten, avslutar Cecilia Forss, moderat kommunalråd i Uppsala och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

 

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista