Kapellskär en av de viktigaste hamnarna

Kapellskär blir en av regeringens tio prioriterade hamnar i framtiden. Det stod klart när innehållet i regeringens hamnutredningen började läcka ut, ett dygn i förtid. Christer Candal är hamnchef i Kapellskär:

- Det har stora utvecklingsmöjligheter, och det är ju bra. Nu har vi ju inte sett utredningen, men vi har indikationer på att man prioriterar oss.

Att vara prioriterad hamn innebär att staten gör satsningar på vägar, järnvägar, kombiterminaler och annan infrastruktur. Enligt källor till Ekot är det tio hamnar från Luleå i norr till Trelleborg i söder som ska prioriteras. Det här förväntas regeringens utredare avslöja i morgon.

Kapellskär är i dagsläget Sveriges femte största lastbilshamn och sjätte största exporthamn.

- Sen finns det ju möjlighet att utveckla hamnen. Vi har planer på att bygga ut den, och det här beslutet, om det nu blir så, ger oss bättre argument att få bygga ut och också få vägarna till hamnen bättre ordnade.

- Vilka fördelar har hamnen i Kapellskär jämfört med andra hamnar i närheten?

- Närheten till Estland och Finland. Det geografiska läget är den största fördelen, säger hamnchef Christer Candel igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista