Splittrat kyrkomöte inleds i Uppsala

På tisdagen inleddes Kyrkomötet, kyrkans högsta beslutande organ, i Uppsala. 91 motioner ska behandlas och bland de mest upmärksammade frågorna finns om Kyrkan ska avstå från vigselrätten, något som bland annat Staffan Holmgren motionerat om, eftersom frågan om samkönade äktenskap varit så känslig inom kyrkan:

- Jag tror att frågan skulle blir mindre laddad om vi inte hade den här formella vigselrätten. Och sen är ju inget konstigt med civil registering av äktenskap, det har man till exempel i Frankrike.

- Staffan har rätt, det går ju att göra så, säger biskop Martin Lind, som annars inte håller med Staffan Holmgren i den här frågan som splittrar kyrkan och ska diskuteras under kyrkomötet. Beslut kommer däremot först senare.

- Men i vårt land, med så lång tradition av kyrkbröllop vore det oklokt, och speciellt nu. Om vi gjorde det nu skulle folk kunna säga, det är för de homosexuella vi inte längre får gifta oss i kyrkan. Då blir de homosexuella syndabockar för det här, fortsätter biskop Martin Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista