Bålstaföräldrar besvikna på Skolverket

Skolverket kommer inte att kräva några förändringar på Gransäterskolan i Bålsta. Det står klart efter att de nu tagit ställning till den anmälan som Upplandsnytt berättade om i våras. Föräldrarna som står bakom anmälan känner att de inte blivit tagna på allvar.

- Man är besviken. Det här är vår sista anhalt, vi kan inte gå vidare någon annanstans, säger Liselotte Borin Brolin, förälder till barn på Gransäterskolan.

I våras tyckte en grupp föräldrar till barn på skolan att måttet var rågat. I flera år hade de påpekat brister utan att något hänt så de anmälde till Skolverket. De menade att det fanns för få lärare, och de berättade bland annat om hur barn mellan förskoleklass och femman fick ha lärarlösa lektioner, och se på video i stället för att få undervisning.

Kommunen hävdade däremot att alla elevers lektioner var lärarledda, att videofilm ibland används i undervisningssyfte. Skolverket, som nu fattat beslut i frågan, har valt att gå på kommunens linje. Den brist Skolverket påpekar är att det tidigare saknats en likabehandlingsplan vid skolan men nu finns en sådan. Bland föräldrarna som anmälde är besvikelsen stor.

- De har inte tagit anmälan på allvar. Vi vet ju att barnen har fått sitta och se tecknad film på lektionerna, filmer som inte haft någonting med undervisningen att göra, säger föräldern Liselotte Borin Brolin.

Undervisningsrådet Gunilla Lennqvist på Skolverket säger att de litar på att kommunen gett en sanningsenlig bild av verkligheten, men hon vill inte svara på hur de gjort den bedömningen.

Liselotte Borin Brolin säger att det fortfarande inte känns kul att skicka barn till Gransäterskolan:

- Kunskapsmässigt känns det inte bra, säger Liselotte Borin Brolin, som har barn på Gransäterskolan i Bålsta.

 

Lisa Helgesson
Mona Wahlund

upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista