Stor konferens om slutförvaret igång

Just nu pågår en stor europeisk konferens om hur man ska göra för att välja rätt plats för slutförvar av kärnbränsle. Virti Lindfors, projektchef för slutförvaret i Östhammar, är en av dem som är på plats i Oskarshamn och hon menar att ett sånt här utbyte är viktigt:

- Vi har inte haft lika mycket internationella kontakter som i Oskarhamn, så på det sättet är det värdefullt för oss att vara här idag.

Drygt 100 deltagare från 10 länder finns på konferensen, där resultatet av tre års studer kring slutförvaret ska presenteras. Studier som gjorts parellellt i Sverige, Belgien, Storbritannien och Slovenien.

Harald Åhagen som är landskoordinator för slutförvarsfrågan i Sverige, säger så här om dagarna:

- Vi har jobbat med det här i tre år. Vi har haft mycket gruppdiskussioner, träffat myndigheter, industri- och kommunrepresentanter. Nu ska vi dra slutsatser och lärs oss om hur vi har jobbat jämfört med varandra. Det här blir examensdagen.

Reporter var Janne Rindstig, Radio Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista