Ljungh kan tvingas riva omtvistat bygge

Kammarkollegiets generaldirektör, Claes Ljungh från Uppsala, kan tvingas att före årsskiftet riva sin omtalade förrådsbyggnad på ön Alören utanför Öregrund. Enligt det tjänstemannaförslag som byggnadskontoret i Östhammar skrivit så ska Ljungh få betala vite på 50 000 kronor om byggnaden inte har rivits till årsskiftet.

Byggnadsnämnden i Östhammar hade i dag uppe det uppmärksammade ärendet om Claes Ljunghs förrådsbyggnad. Men politikerna fattade inget beslut, utan för att allt ska går rätt till ska i stället det förslag som tjänstemännen formulerat kommuniceras med Claes Ljungh innan ärendet på nytt tas upp i nämnden.


Tjänstemännens förslag är daterad i går, tisdag, och går ut på att Ljunghs förrådsbyggnad på Alören är ett svartbygge. Och tjänstemannaförslaget är att Ljungh och hans fru dels ska åläggas att betala en byggnadsavgift, som kan hamna på 5000 eller 6000 kr, dels ska tvingas riva byggnaden före årsskiftet, och om det inte har verkställts då så utdöms ett vite, alltså ett slags böter, på 50 000 kr. Byggnadskontoret påpekar att fastigheten ända sen den avstyckades som självständig enhet 1935, har skötts utan förråds- eller servicebyggnad på ön, och att Ljunghs näringsverksamhet i form av skogsbruk på en ö som är knappt två hektar stor, knappast kan vara av sån omfattning att en byggnad är motiverad.

Innan förslaget skickas ut till Claes Ljungh vill kontoret och politikerna i byggnadsnämnden för säkerhets skull höra sig för hos jurister så att inget prejudikat finns som skulle tala emot byggnadskontorets bedömning. Claes Ljungh säger till Upplandsnytt att han inte vill kommentera förslaget och att han inte bestämt sig för om han ska överklaga, om beslutet nu blir det som tjänstemännen föreslår.

Reporter:
Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista