Uppsala kommun planerar köpa Ärna flygplats

Inom kort kan det första konkreta steget mot en civil flygplats på Ärna flygfält tas. Kommunen planerar nämligen att köpa marken av staten för att sedan sälja den vidare till företaget som ligger bakom idén med lågprisflyg på Ärna.

Men miljöpartisten Niclas Malmberg tycker att den borgerliga majoritetens agerande är fel:

- Jag tycker det är djupt felaktigt att Uppsala kommun engagerar sig, när vi vet att det är verksamhet som inte tillför någon nytta. En verksamhet som skapar stora miljöproblem.

Bakom idén att börja med lågprisflyg på Ärna ligger företaget Uppsala Air. Företaget har ännu inte fått tillstånd till att driva civilflyg men har ändå velat köpa mark på flygfältet av Fortifikationsverket. Men om verket skulle ta in anbud från Uppsala Air, då finns det en möjlighet också för andra företag att lägga bud på marken, och då kan någon annan än just Uppsala Air få köpa den, beroende på vilka bud som kommer in. Men detta har nu fått Uppsala kommun att agera. För om kommunen köper marken så kan de i ett så kallat transportköp styra vem som får den i slutändan, och meningen är att sälja den vidare till just Uppsala Air. Redan nu pågår det förhandlingar mellan kommunen och Fortifikationsverket om köp av totalt 30 hektar mark på Ärna, dvs cirka 300 000 kvadratmeter. Priset är ännu hemligt, men enligt uppgift till Upplandsnytt så rör det sig om normalpriser för sådan mark. Och avtalet kan komma att bli klart redan inom de närmaste veckorna.

Reporter alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista