Långt kvar innan Ärna blir civil flygplats

Även om Uppsala kommun nu lagt sig i frågan om en civil flygplats vid Ärna så är det ännu långt kvar innan alla frågor är helt utredda. Flera instanser, bland annat länsstyrelsen måste säga sitt först.

Samtidigt är några närboende till flygplatsen oroliga för vad det här kommer att innebära. Lars Hagborg bor några hundra meter därifrån. Hans hus i Gamla Uppsala ligger precis i linje med en av landningsbanorna.

- Idag är det lugnt och stillsamt. Detta kommer att förstöras av återkommande flygningar. Inte bara start och landning utan också när de ska taxa planen till landningsbanorna, säger Lars Hagborg.

Som Upplandsnytt berättade i morse så förhandlar just nu Uppsala kommun med Fortfikationsverket om att få köpa loss 30 hektar mark på Ärna för att sedan sälja den vidare till Uppsala Air, företaget bakom idén med lågprisflyg på flygplatsen.

Men ännu har inte Uppsala Air fått tillstånd till att driva civilflyg. Kommunen säger att de köper marken när de har garantier för att företaget kan köpa marken av dem i förlängningen. Men det betyder inte i sin tur att flygplatsen blir av ändå. Kajsa Hellstedt, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen:

- Nej, det betyder det inte. Det här är en miljöfarlig verksamhet som kräver tillstånd av oss på länsstyrelsen eller av miljödomstolen. Det är ganska lång tillståndsprocess med miljökonsekvensbeskrivning osv.

Har det hänt att länsstyrelsen har sagt nej tidigare i liknande fall, när det gått så här långt i planeringen av en stor anläggning som en flygplats?

- Absolut. Om inte de ansvariga kan visa att de kan uppfylla kraven i miljöbalken får de inget tillstånd, säger Kajsa Hellstedt.

Reportrar
Maud Johansson
maud.johansson@sr.se
Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista