Ökat antal unga misstänkta efter festival

Totalt 236 personer har testats positiva för narkotika eller erkänt narkotikabrott efter Reggaefestivalen i Uppsala i somras, vilket är en ökning jämfört med tidigare år. Ytterligare sju misstänkts för innehav, och en majoritet av de misstänkta är under 25 år.

Magnus Hänström är chef för gatulangningsenheten i Uppsala och jobbade under helgen:

- Vi ser en viss återgång till en mer öppen droghantering. Det är en festival med mycket bra musik, men narkotikaanvändningen är oroande stor. Vi som arbetade kunde inte gå långt utan att behöva ingripa.

Som vanligt är narkotika i centrum när polisen summerar årets Reggaefestival i Uppsala. Totalt har 236 besökare nu testats positivt eller erkänt narkotikabrott, och ytterligare sju misstänkts för innehav. En stor del av dessa menar polisen är första gångsanvändare.

Reggaefestivalens tre dagar lockade i år enligt arrangörerna runt 30 000 musikälskare från hela Sverige och också från en hel del andra länder. Under festivalen togs knappt 300 personer in misstänkta för narkotikabrott, och en stor del av dessa var under 25 år. De är en högprioriterat grupp menar Kenneth Olsson, narkotikasamordnare hos polisen:

- Men det finns ju många andra där också. Vi tog få över trettio år, hade vi tagit fler av dom så hade vi fått många många fler fall både av innehav och  bruk av narkotika.

Även socialjouren omhändertog något fler personer än tidigare år, men ingen var under 15 år och precis som tidigare år var det få våldsbrott under festivalen. Ett antal misshandelsanmälningar som gjorts mot poliser utreds också.

Och vad det gäller narkotikan menar Kenneth Olsson att arrangörerna kan göra en del förbättringar till nästa festival, se till att artisterna inte uppmanar till att använda droger från scen och vara tydligare på sin hemsida att man inte accepterar droger. Och han undrar om det inte behövs en 18-års gräns:

- Det var ju så pass många under 18 år, och där är det allvarligast vad det gäller debut och narkotikaerfarenhet, så jag tycker jag man ska fundera över det.

- Vi har tittat mycket på hur vi ska få fler äldre människor, för att få till balans och lugn. Men en nedre åldersgräns, kanske om det måste till för att få ha en festival över huvudtaget, men så här på rak arm ser jag ingen stor anledning till det, säger arrangören Yared Tekeste.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista