Evig väntan på besked om tomten är byggbar.

I fyra år har Karl-Erik Lindell väntat på att få klarhet i om han kan fortsätta bygga på sin tomt i Älvkarleö. 2003 bedömde nämligen länsstyrelsen området kring det gamla bruket som misstänkt förorenat och sedan dess har han inte fått veta så mycket mer trots att han upprepade gånger har ringt till olika myndigheter.

- De skýller på varann och säger att det ör kommunens respektive länsstyrelsens bord nu att ta prover. Jag är en liten, liten människa som är klämd där emellan och har inte en möjlighet att göra något mer än att tjata.

Karl-Erik Lindell köpte sin tomt vid Älvkarleö bruk 1997. Några år senare kom den med på länsstyrelsen lista över länets 60 mest högriskbedömda områden med markföroreningar och stämplades med riskklass 1 som är den allvarligaste av de 4 klasser som finns.

Det var en rapport med enbart misstankar om farliga ämnen på tomten. Provtagningarna skulle sedan bekräfta om det var så eller inte.

Några prov har dock inte tagits hos Karl-Erik Lindell som sedan fyra år inte har kunnat göra något med sin tomt.

- Jag får ju inte göra så mycket när det är ett riskområde klass ett. Jag kan inte göra någonting själv. Om vi nu säger att jag bygger och kostar på flera hundra tusen kronor där och så visar det sig, mot all förmodan, att det finns de där gifterna där. Då har jag ju ingen nytta av det och kommer aldrig få bo här. Jag kommer heller aldrig kunna sälja det så jag är totalt låst.

Vid länsstyrelsen jobbar Leif Sandin med miljövård och berättar att arbetet med dessa områden kräver många olika utredningar i många olika led.

- Utav de här 60 objekten så betar vi ju naturligtvis av dem, utifrån vår bedömning, som är mest riskfyllda att inte göra något på. Älvkarleö tillhör inte de mest dramatiska varianterna och då kan det ta ett, två, tre, fyra fem år innan vi kommer ner till dem som inte är lika dramatiska.

- Tycker du att det är rimligt att tomtägare får vänta så länge?

- Jag tycker det är rimligt och vettigt att göra som vi gör. Sen är det naturligtvis tråkigt då att vissa får vänta.

Reporter:
Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista