Vinskåp efter inbrottet. FOTO: Polisen.

Bedragare fick ett års fängelse

Idag föll domen mot de personer som stått åtalade för att ha beställt ett inbrott i sitt hus, för att sen kräva pengar från sitt försäkringsbolag.

Det handlar om två liknande fall, där en man och en kvinna i 40-årsåldern anmält både förra året och tidigare i år att de haft inbrott i sitt hus utanför Uppsala och blivit av med bland annat teknisk utrustning och dyra viner till ett värde av hundratusentals kronor. Efter att de anmält inbrotten har de försökt få ut ersättning av försäkringsbolag.

Till en början utgick polisen från att det handlade om riktiga inbrott, men i samband med de tekniska undersökningarna i huset började polisens utredare fatta misstankar om att det rörde sig om bedrägeri.

Paret som bor i huset åtalades tillsammans med tre kumpaner som skulle ha utfört inbrottet tidigare år. Och idag föll domen. Mannen som bor i huset döms till ett års fängelse för försök till grovt bedrägeri för fallet förra året, men han frias från det misstänkta bedrägeriförsöket tidigare i år. Kvinnan fälls för bedrägeri och försök till grovt bedrägeri till villkorlig dom och till dagsböter på sammanlagt 50 000 kronor. De övriga som åtalades frias på samtliga punkter.

Både åklagaren och de dömda har nu tre veckor på sig att bestämma sig om de ska överklaga domen.

Kontakta reportern
Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista