Behandlingshem påstås tillåta droger

Länsstyrelsen i Uppsala län har inlett en granskning av ett behandlingshem i norduppland som anklagas för flera fall av allvarliga missförhållanden. Enligt en anonym anmälan ska det förekomma droger och alkohol helt öppet på hemmet.

I förra veckan kom det in ett anonymt telefonsamtal till socialförvaltningen i en kommun i Norduppland. Anmälaren berättade att det förekommer oegentligeheter på ett hem där man tar hand om flickor i åldrarna 13-21 år och som till exempel har ett självskadande beteende, relationsstörningar, depression och även neuropsykiatriska funktionshinder, såsom ADHD.

Enligt anmälaren så är situationen på hemmet helt utom kontroll, då flickorna helt öppet beställer droger via internet, som sedan levereras dit. Ingen kontroll av posten görs av personalen och flickorna förvarar dessutom alkohol i sina rum.

På hemmet arbetar man med så kallad kognitiv beteendeterapi, KBT, vilket enligt anmälaren innebär att personalen låter flickorna göra vad de vill i hopp om att de till slut ska fatta rätt beslut. Men det här har nu alltså lett till en okontrollerbar situation och anmälaren beskriver också att arbetsgruppen på hemmet är mycket tajt och närmast sektlik.

Den kommun i Norduppland som fick in det här anonyma samtalet skickade i sin tur en anmälan häromdagen till länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet. Länsstyrelsen mötte i torsdags ledningen för hemmet för att prata om anmälan.

Myndigheten vill inom ett par veckor ha ett yttrande från cheferna, dessutom ska länsstyrelsen besöka hemmet den 16 oktober för att granska rutiner, journalföring och personalens kunskaper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista