Baracker ska lösa lokalbrist

Bristen på förskolelokaler i Uppsala troligen att lösas med tillfälliga baracker igen.

Det moderata skolkommunalrådet Cecilia Forss var mycket kritisk när den förra majoriteten löste problemen med baracker, men nu när alliansen står inför risken att 200 barn kan bli utan plats i vår tar de till samma lösning.
- Det jag framförallt var krititisk till var ju storleken, att det var så många barn i samma förskola. Sen var det även väldigt dyrt, säger hon.

Men med den akuta brist på förskoleplatser som råder inför våren är det baracker, eller paviljonger som även Cecillia Forss kallar dem numera, som är en trolig lösning.

Linda Oberholzer bor i Storvreta. Hennes äldsta dotter går på förskola och nu väntar de på besked om en plats för lillasyster också, och som läget är nu är hon positiv till baracker.
- Jag tycker att det är en okej lösning, istället för att göra grupperna större, säger hon.

Enligt Cecilia Forss kommer barngrupperna att vara fortsatt stora ett tag framöver, trots extra paviljonger. På sikt vill hon gärna se mindre förskolor i anslutning till arbetsplatser.
- Jag tror det kan tänkas bli möjligt, men nu under ett antal år måste vi acceptera att det finns en del förskolor med många barn.

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista