Kaos på boende för hemlösa

En verksamhet som befinner sig i kaos, och där nästan hälften av de anställda i år har flytt till andra arbeten. Så beskrivs situationen på Uppsala kommuns s k trestegsboende för hemlösa i Librobäck.

Jill Byström arbetar på trestegsboendet och har gjort det ända sen starten för fyra år sen, och hon säger att boendet i dag nästan är motsatsen till vad tanken var från början.
- Vi ser till att de som bor där har ett ställe att sitta och missbruka på i lugn och ro, det kan inte vara det politikerna tänkte på när de gjorde ett trestegsboende, säger hon.

Trestegsboendet i Librobäck ska fånga upp hemlösa och erbjuda ett boende. Tanken är att de i tre etapper ska slussas ut till eget boende. Bara på trappsteg ett är det tillåtet att vara påverkad, på trappsteg två och tre ska man vara ren. Men motsättningar inom personalen har påverkat kvaliteten på arbetet med de hemlösa, säger flera f d anställda som Upplandsnytt talat med. De berättar om en vikarierande föreståndare som har svårt att klara sin arbetsuppgift, och om att fem personer i år sagt upp sig pga det dåliga arbetsklimatet, det är nära hälften av personalstyrkan. 

Jill Byström säger att hon slagit larm till sina chefer om att det också på trappsteg tre nu förekommer mycket missbruk. Upplandsnytt har talat med de båda berörda cheferna. Ingen av dem vill bli intervjuad, och båda hävdar att verksamheten på trestegsboendet fungerar mycket bra. Deras överordnade chef, Jan Holmlund, säger att han tar kritiken på allvar.
- Min spontana reaktion är att det låter förfärligt, och det kommer ju faktiskt från medarbetare.

Jan Holmlund säger att han sen tidigare känner till många av problemen, och att förbättringar är på gång. De många vikariaten bland de anställda ska förvandlas till tillsvidareanställningar, även vad gäller föreståndartjänsten, och han tror också steg 1-lokalerna måste tydligt avskiljas från steg 2- och steg 3-lokalerna.

För Jill Byström har det varit ett stort steg att ta att offentligt våga kritisera sina chefer och kolleger.
- Jag kommer säkert att få för det här, men jag måste kunna se mig själv i spegeln på morgnarna.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista