Skräpmejlen fyller datorn

7000 spam om dagen till Heby kommun

Problemet med skräppost, eller spam, har ökat kraftigt de senaste åren. Det handlar om e-post-meddelanden med reklam, som orsakar stora problem för till exempel många kommuner. I Heby får man sju tusen e-postmeddelanden per dag, berättar registrator Kenth Hansson:

- Framförallt det sista året har det ökat väldigt markant.

- Vad innebär det för ditt jobb?

- Jag tyckte mig märka i våras att jag fick konstiga ryckningar i ögonen och andra problem, efter att jag jobbat i två och halvt år.

På kommunen går man igenom alla de här sju tusen mejlen, och det är likadant i alla kommuner. IT-företaget Sentor i Stockholm berättar att de som skickar mejlen kommer på nya sätt att gå runt filtren som finns i datorerna. I stället för text skickar man bilder som är svårare att stoppa, och man använder pdf-filer.

På sikt kan också problemet hota kommunernas öppna kommunikation.

- En del sätter inte ut sina anställdas epost-adresser eller så talar man inte om dem, för att man ska försöka minimera problemen, säger registrator Kenth Hansson på Heby kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista