Mest ros till Uppsala universitet

En stor del av Uppsala universitets forskning är världsledande och håller hög internationell standard. Det framgår av den omfattande forskningsgranskning som gjorts av utomstående experter och som presenterades idag. Men det riktas också allvarlig kritik mot vissa områden, bland annat får data- och systemvetenskapen kritik.

- Det är klart att det är bekymmersamt. En del av sakerna som står i granskningen finns det underlag för, utan vidare, säger Bo Walentin, prefekt vid institutionen för informationsvetenskap på Uppsala universitet.

Den panel som inriktade sig på att granska data- och systemvetenskapen vid institutionen för informationsvetenskap vid den samhällsvetenskapliga fakulteten riktar allvarlig kritik mot verksamheten. Man menar bland annat att kvaliteten på forskningen som bedrivs där är lägre än medelstandard.

Forskargrupperna samarbetar inte alls, man har för lite resurser och det är i stort sett onödigt att fortsätta satsa på den här verksamheten. Dessutom så menar granskarna att forskarna inte tycks vara välinformerade om de nyckelkunskaper som behövs för att bedriva forskning på det här området. Det håller inte Bo Walentin med om:

- Det är en sak som får stå för bedömarna, men sammantaget så är utvärderingen bekymmersam, säger prefekt Bo Walentin till Upplandsnytt.

I stort visar den här granskningen att Uppsala universitet håller hög internationell klass. 176 utomstående experter har besökt institutionerna och träffat forskargrupper. Deras granskning visar bland annat att:

- av cirka 400 forskningsgrupper får ungefär 50 betyget ”världsledande”.

- cirka 100 forskargrupper bedöms hålla ”hög internationell standard”.

- Uppsalas forskare citeras också flitigt ute i världen, forskning härifrån omnämns i snitt 25% mer än genomsnittsuniversitetet i världen i till exempel vetenskapliga tidskrifter.

Rektor nöjd med granskningen

- Hela tanken har varit att de skulle granska forskningen, de skulle hjälpa oss att identifiera excellenta toppgrupperingar, även identifiera strategiskt viktiga områden som vi inte är så bra på. På det stora hela måste jag säga att jag är mycket nöjd, säger rektor Anders Hallberg.

Men rapporten visar att många institutioner har en hög medelålder och rapportförfattarna menar att det kan innebära en risk för forskningen om de äldre, mer erfarna, snart går i pension. Dessutom är forskarna är alldeles för engagerade i undervisningen, de borde undervisa mindre och forska mer.

- Vi översköljs hela tiden av många utvärderingar, men den här är lite annorlunda. Den gav institutionerna en möjlighet att diskutera inom de enskilda instutitionerna. Det har varit speciellt och det kan vi har nytta av när vi arbetar vidare inom universitetet, säger Gunnel Cederlöf, vetenskaplig ledare på de tre humanistiska fakultetena på Uppsala universitet.

 

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista