Ny skarp kritik mot trestegsboende

Den kritik som framförts mot hur det så kallade trestegsboendet för hemlösa i Librobäck i Uppsala fungerar, får nu stöd av fler kritiska röster. I Upplandsnytt har en anställd berättat att verksamheten lamslagits av interna konflikter bland personalen och ett ledarskap som inte fungerar.

- Tyvärr finns där outbildad och okunnig personal, och okunnig ledning, säger Daniel Andersson, som arbetade i Librobäck fram till i somras.

- Det är en dysfunktionell arbetsmiljö. Jag träffar en del som bor där och har bott där. Många säger att det är kaos därute. På helgerna till exempel får de knacka på dörren för att personalen knappt visar sig. De ligger och tittar på TV istället. Det känns inte kul att höra, säger Daniel Andersson.

Trestegsboendet är ett boende för hemlösa och har ett 30-tal platser, tanken är att de successivt ska slussas ut i eget boende. Bara i år har fem anställda sagt upp sig, det är nära hälften av personalstyrkan. Dåligt arbetsklimat uppges som orsak av flera av de avhopparna som Upplandsnytt talat med. Även före detta föreståndaren Rosemarie Rask är bekymrad över hur verksamheten fungerar i dag:

- Det som känns svårt, om man bryr sig om boendet man jobbat på, är att så många slutar som jobbade från början. Det är faktiskt fem personer som jobbat där länge som nu slutat. Jag tycker det blivit en väldig kompetensförlust för stället, säger Rosemarie Rask.

Moderaten Stig Rådahl är ordförande i en av de ansvariga politiska nämnderna, nämnden för vuxna med funktionshinder:

- Hur det kunnat bli så här på boendet vet jag faktiskt inte. Vi har i vårt avtal angett noggranna kvalitetskrav. Jag hade ingen aning om missförhållandena, säger Stig Rådahl och fortsätter:

- Vi i nämnden kommer göra det här till en nämndfråga och utvärdera boendets verksamhet, så vi ser att vi fått vad vi beställt och sköts på det sätt vi vill, säger Rådahl.

Så du kan lova Uppsalas hemlösa att situationen kommer bättras?

- Vi ska i alla fall se över det, och visst måste vi bättra på det, säger moderaten Stig Rådahl, ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder i Uppsala kommun.

Varken platschefen på trestegsboendet eller hennes överordnade chef har velat intervjuas för att svara på kritiken.

 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Uje Brandelius
uje.brandelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista