E4-flytt påverkar företagare

Nu är det drygt två veckor kvar tills nya E4 öppnar och många är säkert glada över att trafiken snart kommer att försvinna från den gamla E4. Men de restauranger, bensinmackar och andra företag som ligger där kan komma att drabbas hårt av att bilisterna försvinner.

En bensinmack i Månkarbo har redan lagts ned och Bonny Söderberg som har drivit Månkarbogrillen i snart 20 år har tvingats säga upp personal inför att vägen ska flyttas, men han kommer att fortsätta driva grillen själv så länge det går.

- Vi tänker driva det här vidare, vi har fått säga upp personal och har fått börja om på noll igen, säger Bonny Söderberg.

Månkarbo längre bort från motorvägen

Det är många företagare längs den nuvarande E4:an som inte riktigt vet hur det kommer att påverka deras verksamheter när nya E4:an öppnar och trafiken flyttar bort om ett par veckor. Månkarbo ligger ungefär två kilometer från den nya vägen och här har företagen gått ihop för att försöka hjälpa varandra överleva.

- Jag har kafé öppet sju dagar i veckan, morgon till kväll. Jag räknar med att ha helgöppet i framtiden, säger Monica Stork som är ordförande i Företagsklubben och som driver Syltkrukans kafé och butik.

 

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista