Rekordskadestånd krävs för kränkt elev

I Uppsala tingsrätt hölls under tisdagen en rättegång som är det första målet där den nya barn- och elevskyddslagen prövas. Det gäller en händelse på Grundstensskolan i Uppsala förra våren då en slöjdlärare tappade behärskningen mot en elev.

Skolverket kräver nu, med hänvisning till den nya lagen, ett fem gånger så högt skadestånd som normalt för kränkning.

Eleven som gick i sexan då händelsen inträffade berättade i rätten:

- Jag tuggade tuggummi och han sa till mig två gånger att jag skulle spotta ut. Så började jag leka med spånsugen, och då kommer han och tar tag i nacken och tryckte ner mig i bordet, så tog han spånsugen och pressade mot mitt ansikte och sen mot munnen.

- Vad gör du då?

- Jag sprang ut och grät.

Läraren var vikarie, och han säger att han i början på lektionen sa till eleverna att hålla sig lugna eftersom han var trött och utarbetad. Men så blev det inte.

- Jag hade sagt till på skarpen, en eller två gånger, att de skulle sluta leka med spånsugen, berättar läraren.

Men den här eleven slutade inte, och läraren säger att han överilade sig och att han ångrade sig på en gång:

- Efter fem-sju sekunder förstår jag att det här är ju helt åt helskotta, och släpper honom och han ruser iväg. Jag försöker be om ursäkt, men han rusar ut och jag ropar efter honom att komma tillbaka.

Läraren polisanmäldes misstänkt för ofredande, men utredningen las ner, och därför hördes han i stället som vittne i rättegången.

Men händelsen har ändå kommit att få stora konsekvenser för honom. Han fick inte längre några jobb inom Uppsala kommun och har gått arbetslös ända sen dess, det är snart 1,5 år sen.

Frågan är nu hur mycket Uppsala kommun som arbetsgivare för läraren måste betala i skadestånd till eleven. Kommunen går med på 5000 kr för kränkningen, vilket är ett normalbelopp, men Skolverket vill pröva den nya barn- och elevskyddslagen och kräver därför det femdubbla beloppet 25 000 kronor.

Dom meddelas om tre veckor.

Reporter:
Mårten Nilsson

marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".