Extern prefekt föreslås till matematiska

Matematiska institutionen på Uppsala Universitet är i en kritisk situation, det slår den stora internationella granskningen av Uppsala Universitet fast. Under lång tid har det stormat på institutionen, det har du kunnat höra tidigare i Upplandsnytt, nu föreslår den grupp av utländska forskare som granskat institutionen att en ny prefekt, utifrån, borde tas in.

Gruppen av utländska forskare besökte institutionen i maj i år, och man fann att forskningen höll en mycket hög nivå, speciellt hos dom yngre forskarna som verkar stå utanför striden om institutuionen.

Men den största delen av deras rapport handlar om konflikten bland personalen. En konflikt som pågått i flera år där dom anställda delat upp sig i olika grupperingar. Gruppen skriver att institutionen befinner sig i en ”kritisk position” eftersom motsättningarna stjäl så mycket tid ifrån forskningen. En av följderna av det har blivit att institutionen inte lyckats få några större forskningsbidrag utifrån, den senaste tiden.

Granskarna kommer även med ett förslag på lösning, man rekommenderar styrelsen för instititonen att anställa en prefekt, utifrån, tills det att situationen stabiliserat sig.

Men det är inget alternativ för vice rektorn för teknik- och naturvetenskap, Jan-Otto Carlsson:

- Vi har tittat på de möjligheterna och några få personer har förordat att göra så, men väldigt många på institutionen har sagt att det här måste vi klara själva. Så i kraft av en mycket stor majoritet så har vi genomfört ett prefektval där den som det blev fick 70 procent av rösterna, och särskilt stort stöd bland forskarstudenterande.

Men kritiska anställda på institutionen som Upplandsnytt nu talat med ifrågasätter valet, då många röstade blankt och därför inte stödjer den nuvarande prefekten eller för den delen resten av ledningen.

Istället för en ny prefekt satsar ledningen på andra lösningar, en ny chefs administratör ska anställas, en ny ledningsorganisation har skapats, och personalen erbjuds nu individuella samtal och gruppsamtal med psykologer.

En meningslös satsning menar flera personer på Institutionen  som läst den nya forskningsrapporten, och som stödjer förslaget om en ny prefekt, men som också tar ett steg till och säger att konflikten har gått så långt att hela ledningen måste bort, det går inte att samarbeta längre. Och så fortsätter konflikten.

Men vice rektor Jan Otto Carlsson är ändå försiktigt hoppfull inför framtiden:

- Jag bedömmer att institutionen är på väg, men vi är avvaktande försiktiga, eftersom vi vet att det kan slå tillbaka både åt den ena och det andra hållet.

Reporter
Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".