Uppsalaforskare plagierad i tidskrift

En vetenskaplig artikel skriven av fem svenska forskare, däribland Börje Johanssonen från Uppsala univeristet, har plagierats i en internationell vetenskaplig tidskrift. 

Han är medveten att forskare stjäl idéer men trodde aldrig att man skulle ta en redan publicerad artikel och kopiera den rakt av.
- Jag tänkte att herre gud det är ju inte någonting man är van vid. Det här var för mig en överraskning, säger han.

När Börje Johanssons forskarkollega sökte på internet om det ämne dom forskar om hittade han en intressant nypublicerad artikel. När han börjar läsa inser han snabbt att det är exakt samma artikel som han själv och fyra andra publicerat ett par år tidigare. Ord för ord exakt samma artikel, men underskriven av några andra forskare i bland annat Indien och USA. Kontakt har tagits med plagierarnas universitet. Men Börje Johansson tror inte på några rättsliga följder, men berättar hur händelsen kan komma att påverka deras forskning.
- Om folk bara läser den artikeln så kanske de bara refererar till den så att säga och då mister vi ju en hel del citeringar. Det är något som fått mer betydelse. Det är väl den effekten man kan förvänta sig.

Reporter
Therese Forsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".