Mäklare tror inte på radhus i Gottsunda

Uppsalahems planer på att bygga radhuslägenheter för att sälja till intresserade i stadsdelen Gottsunda kommer inte att locka köpare. Det tror Jörgen Andersson som jobbat som mäklare i Uppsala sen 70-talet.

- Min personliga uppfattning är väl det att bygga radhus i bostadsrättsform kanske inte är riktigt ”up-to-date”. Efterfrågan på radhus i bostadsrättsform är kanske inte så stor man vill då hellre ha ett eget hem. Det är liksom fel köparkategori man vänder sig till, säger han.

Uppsalahem vänder sig i första hand till de som redan bor i området och hoppas på att är är sugna på att köpa och funderar på om man ska erbjuda spekulanter att ta ett så kallat hyr-lån - för att ha råd att köpa.

Intresset bland Gottsundaborna verkar spretigt. Nedan kan du se något av vad som sas.

- Vi bor redan i Uppsalahem men i en hyresrätt då men om vi skulle köpa så skulle vi köpa någon annanstan.
- Är det bra priser och bra hyra så ...Absolut!
- Nej, aldrig!
- Alltså det är bra bostadsområden där uppe, det är inget snack om saken men....NEJ.
- Jag skulle inte ha råd att göra det.

Uppemot 70 radhuslägenheter i två olika områden kommer att byggas de närmsta åren - om planerna går i lås. 
Styresleordförande i Uppsalahem, folkpartisten Peter Nordgren, tycker inte att man behöver överlåta allt byggande av bostadsrätter åt marknaden.
- Jag hoppas de också gör det men vad gäller de här områdena så är ju ett av områden vår egen mark så då tycker vi att det är naturligt att vi går in där och ser till att det blir gjort. Så att vi får den inriktning och blandning som vi vill ha, förklarar Peter Nordgren.
En blandning av olika boenden är något som mäklaren Jörgen Andersson också tycker är nödvändigt i Gottsunda.
- Jo, det är ju bra tycker jag för att när man äger sitt boende så har man en helt annan känsla för det hela och man vårdar saker och ting mycket bättre än kanske i hyresrätter. Om man nu ska vara tuff och säga att det brinner i Gottsunda så är det ju inte i bostadsrättshusen. Kan man omvandla till bostadsrätter så blir det ju en helt annan status i området, menar Jörgen Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".