Protester mot villor i naturreservat

Konflikten omkring de två villor som ska byggas i naturreservatet Hågadalen-Nåsten i Uppsala, fortsätter. Stadsbyggnadskontoret tycker att det handlar om att justera naturreservatets gränser, men de boende i området menar att man inkräktar på naturskyddat område, och har nu överklagat kommunfullmäktiges beslut.

- Vi känner en stark oro för att klassa om naturskyddad mark till tomtmark i syfte att bygga villor på reservatmark. Hågadalens naturreservat är ju ett starkt skyddat, tätortsnära naturreservat, som betyder mycket för invånarna i Uppsala kommun, säger Britta Ekman som bor granne med naturreservatet.

För att klassa om ett naturskyddat område till tomtmark krävs särskilda skäl och stadsbyggnadsdirektören Anders Erixon anser att det finns just särskilda skäl i det här ärendet.
-  Det är ett markområde som går in som en liten ögla i ett bostadsområde och det är inte reservatets marker som berörs utan det handlar om en gränsdragning, som kanske gjordes lite olyckligt från första början. Jag har förståelse för de som bor i gluggen, kanske de tycker att de får nya grannar som kommer att skymma utsikten, men att naturreservatet skulle äventyras med det här beslutet, det delar jag absolut inte, säger han.

För Britta Ekman och de andra som bor granne med naturreservatet handlar det inte om utsikten, utan om att man börjar nagga i kanten på naturskyddade områden.
- Det får ju starkt prejudicerande verkan för hela Hågadalens naturreservat. Det är ju väldigt mycket mark, väldigt mycket gränszoner där då plötsligt ett sådant här förfarande skulle vara okej att tillämpa, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".