Mälardalslänen önskar inför minister

Företrädare från de fem mälardalslänen presenterade under torsdagen sina idéer kring regionens vägar och järnvägar för infrastrukturminister Åsa Torstensson.

En nöjd Arne Sandemo, moderat och ordförande i regionförbundet Uppsala län la fram de viktiga punkterna.

- Ostkustbanan mellan Arlanda, Uppsala och Gävle. Vi har också Mälarbanan över Enköping till Västerås. I förlängningen också en järnväg mellan Uppsala och Enköping, säger han.

Regeringskansliet har, inför infrastrukturpropositionen som ska läggas fram i början av nästa år, bjudit in samtliga län och regioner i landet för att de ska få berätta vilka behov och utmaningar de har.

Idag var det alltså dags för Uppsala län tillsammans med Stockholms, Västmanlands, Sörmlands, Örebros län att försöka övertyga ministern att regionen behöver sin del av de satsningar som staten ska göra framöver.

Pendlingen är så klart en viktig fråga för alla fem länen och bara från Uppsala pendlar dagligen 30 000 länsbor över gränsen till huvudstaden. Viktigt att framföra menar Arne Sandemo, var också att regionen har en tredjedel av Sveriges befolkning och 40 % av BNP.

- Stockholm är ju den definitiva ekonomiska tyngdpunkten i hela norden kan man säga och i Uppsala inte minst den växande biotekniksektorn och den måste ha en chans att växa på en global marknad.

- På vilket sätt kan infrastrukturen i Sverige hjälpa till med det menar du?

- Bland annat genom att huvudstadsregionen får vettiga pendlingsmöjligheter inom sig en det handlar också väldigt mycket om att Arlanda måste stärkas som internationell knutpunkt och en port till Stockholm-Mälardalsregionen och till Sverige, svarar Arne Sandemo.

Reporter
Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".