Farliga partiklar Foto: Leif R Karlsson/Scanpix

Fortsatta föroreningar längs Kungsgatan

Luften vid Kungsgatan i centrala Uppsala är fortfarande dålig, det visar de senaste mätningarna av luftföroreningar i området. Detta trots att regeringen givit Uppsala kommun uppdraget att komma till rätta med problemet.

Flera uppsalabor har märkt av den dåliga luften:

- Luftkvalitén är förskräcklig, men det är så sällan jag är här. Det känns att den är dålig, säger en dam.

- Den är väl inte så där jättebra, det känns och luktar att det är dåligt. Men det är ju inte så konstigt, det är så mycket trafik här, säger en förbipasserande.

Under flera år har luftkvaliteten varit dålig i centrala Uppsala, främst vid Kungsgatan där tusentals bilar passerar varje dygn. För två år sedan beslutade regeringen att Uppsala kommun måste komma till rätta med problemet med utsläppen av kvävedioxid och farliga partiklar. Kommunen skulle ta fram ett åtgärdspaket för att tvinga ner nivåerna på utsläppen, till de så kallade miljökvalitetsnormer som tagits fram, det vill säga satta nivåer för hur mycket utsläpp som kan finnas i luften utan att människor riskerar sin hälsa.

Flera av åtgärderna i kommunens program har genomförts, och i år har mätningarna visat en nedgång av kvävedioxd på flera platser i Uppsala, fast den nedgången tros mest bero på ombyggnaden av Resecentrum som har minskat trafiken där.

När det gäller utsläppen av farliga partiklar från till exempel asfalt och däck så är utsläppen fortfarande lika höga som tidigare år. Där behövs fler åtgärder.

Kommunstyrelsen tror att redan i januari nästa år kommer kommunen att leva upp till miljökvalitetsnormerna, trots att man skriver att flera stora åtgärder inte kommer kunna genomföras.

Nästa vecka kommer ärendet att tas upp på kommunstyrelsens möte.

 

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".