"Majoriteten tar inte miljön på allvar"

Det är en skandal! Det tycker miljöpartiets Niclas Malmberg om majoriteten i Uppsalas brist på agerande när det gäller den dåliga luften i centrala Uppsala. Flera stora åtgärder kommer inte att genomföras och Niclas Malmberg kan inte förstå hur de borgerliga partierna har tänkt.

- Nej, det förstår jag verkligen inte. Nu vill man inte genomföra planerade åtgärder för bättre luft. Jag tycker det är en skandal, säger Malmberg till Upplandsnytt.

Den dåliga luften på Kungsgatan och Övre Slottsgatan i centrala Uppsala har inte blivit mycket bättre, det visar de senaste visningarna i området. Trots att den tidigare majoriteten i kommunen tagit fram ett omfattande åtgärdsprogram så kommer nu flera av de viktigaste åtgärderna inte att genomföras, med det måste majoriteten göra annars kommer man inte till rätta med luftproblemet menar Niclas Malmberg från miljöpartiet.

- Det första att göra är att inrätta en miljözon för tunga fordon. Det kostar ingenting, och det har funkat bra i andra städer som Stockholm och Göteborg. På längre sikt handlar det om att man måste genomföra hela det paket som finns åtgärdsprogrammet, säger Niclas Malmberg och fortsätter:

- Det handlar om busskörfält, sätta parkeringstaxor, att gynna miljöbilar när det gäller parkeringar osv. Annars fortsätter vi ha dålig luft i Uppsala, att människor fortsätter bli sjuka för att luftkvaliteten är dålig, säger Niclas Malmberg, miljöpartiet.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".