"Kanadabrev" blir vanligare på Arlanda

Tullens beslag av brev och paket med narkotika i har fördubblats i år på Arlanda jämfört med samma period förra året. Och under sommaren har det också blivit vanligare att breven skickas från olika adresser i Kanada, vilket ska göra det svårare att spåra narkotikan.

- Det är en ny företeelse och det är välorganiserat. Man går in på en sida på internet och beställer. Sen kommer den till Sverige från olika avsändare i Kanada, säger Jonas Karlsson på Tullverket.

Mellan januari och september förra året gjorde Tullverket cirka 700 beslag av narkotika i brevförsändelser på Arlanda. Under samma period i år har myndigheten gjort runt 1300 beslag.

Från och med i somras har Tullverket också hittat en ny företeelse när det gäller att smuggla droger till landet. I så kallade ”kanadabrev” skrickas narkotikan från olika adresser i Kanada till personer i Sverige. Det gör det svårare att spåra försändelsen.

Det handlar om olika typer av droger och olika mängder. Från försändelser med några gram i upp till mot ett halv kilo. Och den vanligast drogen är cannabis, säger Jonas Carlsson. Men trots att beslagen av droger nästan fördubblats på Arlanda sedan förra året hittar bara Tullverket en bråkdel av det som skickas till landet.

- Vi tar nog bara toppen på ett isberg. Via Arlanda komme det in hundratusentals brev i veckan, men dagligen gör vi rutinkontroller med våra narkotikahundar. Varje dag gör vi minst fem narkotikabeslag med hundarnas hjälp, säger Jonas Karlsson.

Reporter
Peter Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".