"Ekomyndigheten bör granska Uppsala Air"

Bolaget Uppsala Air bör granskas av ekobrottsmyndigheten. Det hävdar nu miljöpartiets kommunalråd Niclas Malmberg. Han säger att det är viktigt att en granskning görs innan Uppsala kommun går in och gör markaffärer med Uppsala Air för den planerade civilflygplatsen på Ärna flygfält.

Niclas Malmbergs krav på en granskning av Uppsala Air kommer efter avslöjandet att det bolag som varit den största aktieägaren i Uppsala Air, Tilford Investments, varit inblandat i en härva av tvivelaktiga affärer. Det är tidningen Affärsvärlden som berättar historien om några affärsmän som först drivit upp värdet på flera bolag genom nyemissioner, och där samma personer sen sålt av sina aktieposter, gjort jättevinster på det och bolagens värden därefter skrivits ner.

Ett av de bolag som varit inblandat i affärerna är det bolag som enligt protokoll från Uppsala Airs bolagsstämma i somras, varit den störste ägaren i Uppsala Air, Tilford Investments, som enligt Affärsvärlden är ett Gibraltarregistrerat företag som drivs av den svensk-franske affärsmannen Guy Robert. Enligt samma artikel är just Guy Robert den som tjänat mest av alla på de tvivelaktiga affärerna, runt 180 miljoner kronor.

- Vi måste ju i Uppsala kommun vara helt säkra på att det inte finns ekonmiska oegentligheter inom Uppsala Air och därför är det angeläget att ekobrottsmyndigheten gör den här granskningen, säger Niclas Malmberg.

Uppsala Airs styrelseordförande Jan Jönzén säger dock att det är fel att koppla samman Tilford Investments tveksamma affärer med Uppsala Air.

- Vi har ju inte haft någon kännedom om de här refererade affärerna som ju inte har någonting alls med Uppsala Air att göra.

Jan Jönzén säger också att Tilford Investments helt nyligen meddelat att bolaget sålt sina aktier i Uppsala Air, oklart om det skett före eller efter det att artikeln i Affärsvärlden publicerades.

Med anledning av Affärsvärldens avslöjanden ska ekobrottsmyndigheten titta närmare på affärerna, och Niclas Malmberg menar att Uppsala Air då också bör granskas med tanke på att en nyemission nyligen gjorts också i det bolaget och med tanke på att aktieposter också där har sålts kort efter nyemissionen.

- Om Tilford Investments går in och driver igenom en nyemssion för satt suga ur kapital ur Uppsala Air så måste ju också det vara av intresse för ekobrottsmyndigheten, säger Niclas Malmberg.

Men Jan Jönzén påpekar att Niclas Malmberg redan sen förut är emot civilflyg på Ärna av miljöskäl och han menar att Malmberg nu försöker utnyttja uppmärksamheten kring Tilford Investments.

- Det är klart att det bekymmersamt när man då försöker använda såna här uppgifter i syfte att smutskasta Uppsala Air. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".