Landstinget lever inte upp till vårdgarantin

Uppsala läns landsting är sämst i Sverige på att ge sina patienter ett läkarbesök inom den tid som vårdgarantin lovar. Det visar årets rapport om sjukvården från Sveriges kommuner och landsting.

Uppsala läns landsting är bra på bland annat strokebehandling och hjärtsjukvård men sämre på tillgänglighet och hanteringen av läkemedel till äldre.

Ett av dom områden som behöver förbättras inom Uppsala landsting handlar om läkemedel till äldre. I Uppsala län har ungefär en femtedel av alla personer över 80 år tio olika läkemedel eller mer. Det är större andel äldre än i alla andra landsting. Många mediciner gör större risk för negativa biverkningar och oförutsedda effekter på grund av att medicinerna påverkar varandra på olika sätt. Bland annat kan det vara ett problem att det inte finns fullständiga listor över alla mediciner en patient använder.

Torbjörn Söderström, chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala berättar insatser gör där man går igenom medicinlistor och plockar bort onödiga läkemedel.

I rapporten jämför landstingens kvalité inom en rad olika områden. Men det är svårt att säga något generellt om vilket landsting som är bäst. Det beror på att sjukhusen är så olika och har olika förutsättningar. Till exempel får specialiserade sjukhus oftare sjukare patienter vilket i statistiken kan se ut som att det är sämre på att ta hand om patienterna. Landstinget i Uppsala sticker ut som väldigt bra på stokebehandling, men det speglas inte när man mätt hur nöjda strokepatienterna är.

Från politiskt håll ifrågasätts siffrorna i rapporten och folkpartisten Ismael Kamil i landstingsmajoriteten, avvisar uppgifterna om de långa väntetiderna:

- De här siffrorna bygger på gamla siffror och därför har en hel del åtgärder vidtagits och när de presenteras så kommer det bli bättre siffror nästa gång, säger Ismael Kamil.

Börje Wennberg, socialdemokrat i oppositionen i landstingsfullmäktige, säger att uppgifterna i undersökningen sträcker sig tre år tillbaka i tiden och han erkänner att det fanns brister i vården, bland annat när det gäller väntetider, redan när hans parti var i majoritet. Men nu tycker han att den nya majoriteten ska ta till sig av kritiken:

- Det ska vi ta åt oss av och då måste vi lära av andra, eftersom de kan vara bättre än vi är, säger Börje Wennberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".