Nya E4:an gör att fler flyttar till Tierp

Den nya motorvägen mellan norduppland och Uppsala som öppnar i nästa vecka gör att allt fler vill bo i Tierps kommun.

Villapriserna går upp i Tierps kommun och nu tar de fram nya tomtmarker för de som vill bygga där. Samtidigt finns det inte längre lika många tomma hyreslägenheter.

-Man märker att allt fler stockholmare och uppsalabor flyttar upp hit, dom får ju så mycket mer för pengarna, säger Robert Lindell som jobbar som mäklare i Tierp.

De senaste 5 åren har villapriserna ökat i Tierp, under förra året med 10 %.  Vilket är mer än tidigare.

En uppsalabo som valt att flytta till norduppland och börja pendla till jobbet i Uppsala är Göran Backlund.

-Vägen har stor betydelse för att vi valde att flytta hit, det går ju snabbare att pendla nu, säger Göran Backlund.

På kommunen arbetar man för fullt för att få fram fler bygg-klara villa-tomter. Till våren ska närmare 30 nya tomter stå klara för idag finns det bara 3 stycken lediga.

-Trycket har ökat väldigt mycket den senaste tiden här, det är attraktivt att bo i Tierp nu, säger Sture Lindgren som är produktionschef på kommunen.

Det kommunala bostadsbolaget Tierpsbyggen har idag färre tomma hyreslägenheter än för ett halvår sen. Till exempel väljer fler äldre att sälja villan nu när motorvägen öppnar för att sen flytta till en hyreslägenhet.

reporter: anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".