Polisen söker misstänkt våldtäktsman

Polisen söker fortfarande efter den 57-årige uppsalabo som häktades i helgen i sin fråvaro, misstänkt för grov våldtäkt på en 92-årig kvinna.

Polisen är fortfarande mycket förtegen om närmare omständigheter kring händelsen som inträffade i februari i år i kvinnans egen lägenhet, då den 57-årige mannen nattetid trängde sig in i kvinnans bostad och begick sexuella handlingar mot henne. Handlingar som av åklagaren med hänsyn till kränkningarnas art jämställs med samlag. Åklagaren menar dessutom att våldtäkten ska anses som grov då den misstänkte visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att mitt i natten ta sig in i bostaden och också med tanke på kvinnans ålder, 92 år.

Polisen har jobbat med anmälan under en längre tid. Åklagare Johan Delin säger att det finns teknisk bevisning mot mannen, som också misstänks för andra brott gällande ofredande och sexuellt ofredande. Mannen har inte varit anställd av hemtjänsten och har inte i sitt arbete tagit sig in i andras bostäder. Polisen utreder nu sambandet till stölder i äldres lägenheter på senare tid.
- Vi utreder ett antal fall där det har varit tvivelaktiga besök hos äldre där bland annat kontanter och smycken stulits, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".