Högre huspriser i Älvkarleby med E4:an

Även i Älvkarleby märks redan de positiva effekterna av att den nya E4an öppnar om en vecka. I Älvkarleby stiger huspriserna - den gamla prisskillnaden på en halv miljon kronor mellan Gävle och Skutskär är på väg att försvinna.

Detta menar mäklaren Malin Jansson vid Svensk Fastighetsförmedling i Skutskär.

- Vi märker att det är bra mycket folk som är på väg hit från Uppsala och Stockholm. De tycker att det blir lite enklare nu och snabbare att åka, säger hon och berättar att det händer mycket med tomt- och huspriserna i Älvkarleby.
- Det är mycket folk nu som kommer till varje visning cch det gör ju att det oftast blir lite budgivningar. Idag finns det en positiv utveckling och vi har många hus som säljs runt miljonen idag, berättar Malin Jansson.

- Det är förstås billigt för folk från Uppsala och Stockholm?

- Ja, de tycker ju att det är väldigt billigt och vi tycker ju fortfarande att det stora priser för oss här uppe, säger Malin Jansson.

Uppsalaborna och Stockholmarna har länge lockats av de låga fastighetspriserna i norr och den nya motorvägen bidrar nu till att de gör slag i saken och flyttar. En av dem heter Göran Backlund. Honom kunde vi höra under morgonens Upplandsnytt och han bor nu i Uppsala men har just köpte en villa efter vägen.

- Denhar ju mycket betydelse i och  med att det går snabbar att ta sig in till stan’och sådana saker. Den är ju kanon! säger Göran Backlund.  

Lika nöjda är invånarna i Älvkarleby som gläds åt att motorvägen nu suddar ut avkroksstämpeln. De ökande huspriserna ger möjligheter tycker Ebbe Eriksson i Skutskär:

- Jag ska snart sälja så det kan ju vara bra att dra då.

-Det är väl det bästa de har gjort på bra länge. Det höjer ju standarden i de små kommunerna runt omkring, säger Annika Karlsson i Skutskär.

- Det är väl OK. Det går ju snabbare för dem som åker, säger Maria Montgomery som inte själv har några planer på att flytta från Skutskär.

Reportrar
Tomas Groop
tomas.groop@sr.se
Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".