"Äldre bör få mindre sömnmedel"

Äldre personer i Uppsala län medicineras alldeles för mycket. Det visar en granskning som gjorts av samtliga landsting och som Upplandsnytt berättade om igår.

Men vad kan man göra för att äldre personer inte ska ta så mycket som tio mediciner eller mer dagligen?
Kerstin Hulter Åsberg på Läkemedelskommittén i Uppsala län ser att man främst kan dra ned på sömnmedel till äldre.
- Särskilt de som på något sätt har nedsatt funktionsförmåga, och då tänker jag särskilt på de som har drabbats av hjärnskador. Vi vet att deras hjärna är betydligt känsligare för läkemedel som går in i hjärnan. Det är det vi brukar kalla för psykofarmaka, sömnmedel och liknande. Vi ligger väldigt högt här i Uppland när det gäller personer som har tre psykofarmaka eller fler per dag.

Hur är det med doserna för äldre?
- Det är ett område som vi behöver mycket mer kunskap om. Små barn och mycket gamla människor är mer sårbara och känsligare för läkemedelsbiverkningar. Vi väntar nu på att SBU, Statens institut för ny teknologi inom medicinen, ska komma med en rapport och visa på var det finns bevis för att läkemedel är nyttiga hos gamla människor. Den kommer förhoppningsvis någon gång före jul och efter det så är det mycket hög tid att vi tar fram riktlinjer för läkemedelsbehandling till äldre.

Ulla DeVerdier
ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".