Nya problem för tågresenärer och andra

Stopp i Uppsalas tågtrafik till helgen

I helgen väntar nya strapatser för tågresenärerna via Uppsala. Banverket ska byta signalsystem på Centralstationen vilket kommer att påverka ett femtiotal Upptåg och omkring 25 SJ-tåg.


Ove Näslund är planeringsingenjör för banverkets del i ombyggnaden av resecentrum i Uppsala och berättar om arbetet:

- Den här inkopplingen som vi gör nu i helgen är den största i vårt projekt, som sträcker sig fram till 2011. Vi kommer ha två till av nästan lika stor dignitet. Men inte alls lika omfattning som den här, säger Ove Näslund.

Hur kommer det här att påverka tågresenärerna i helgen?

- Det kommer bli tufft för tågresenärerna framför allt från och med lördag morgon klockan 07:00 till söndag klockan 10:15. Då gör vi delvis inskränkningar i tågtrafiken och sen från löradg 23.15 stänger vi tågtrafiken helt till söndag 10.15, förklarar Ove Näslund. 

Det är bland annat för att ge plats för nya spår som signalsystemet vid Uppsala centralstation byts ut. Bytet gör att minimalt med tåg kommer passera genom Uppsala i helgen och de tåg som går kommer att köra långsammare än normalt.


Kan ta en timme extra
Ett femtiotal av Upptågets avgångar kommer beröras, från lördag morgon till söndag förmiddag, och runt 25 av SJ:s. Upptågen mellan Storvreta och Knivsta ställs in, precis som en hel del av SJ:s tåg på sträckan Uppsala-Knivsta. Istället blir det bussar. För tågresenärerna gäller det att vara ute i god tid i helgen.

- Det här innebär att många resenärer med Upptåget får längre restid. Det kan röra sig mellan 15 min och upp till en timme beroende på hur man åker, säger Sture Jonsson, informationsansvarig på UL som bland annat kör Upptåget.

Det är inte bara tågen som påverkas, järnvägsövergångarna vid S:t Olofsgatan och Vimpelgatan i Uppsala kommer att stängas helt från fredag kväll till måndag morgon, och ersättningsbussarna ska pressas ut på redan trassliga Kungsgatan.

Så även om prövningarnas tid inte är över för tågresenärerna så finns det ljusningar framöver. Efter helgen ska ytterligare ett spår börja användas, vilket gör det lättare för tågen att hålla tiden. I alla fall fram till september nästa år, då ett spår försvinner igen.

På centralen i Uppsala tar resevärdarna helgens utmaning med ro:

- Jag tror det kommer gå bättre faktiskt , de är mer förberedda eftersom de gjort det förut.

Hur var det förra gången?

- Det var lite kaos, bussarna var överallt och körde inte som planerat. Men som sagt, jag tror det går bättre nu, säger Ruelma Alido som arbetar som resevärd vid Uppsala resecentrum.

Reporter
Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".