Fler klagomål efter dödsolycka

Antalet klagomål mot busslinje 811 mellan Uppsala och Östhammar har ökat sedan den svåra olyckan i februari i år.

Fler resenärer än tidigare år har skrivit och klagat på bussarnas hastighet och på hur bussarna körs.

En av dom är Kerstin Åkerfeldt Gustavsson från Gimo som var med i olyckan, idag vågar hon inte åka med buss 811:

- Jag var med om olyckan, och jag känner mig inte trygg på bussen längre. Jag gjorde det inte före olyckan heller, men olyckan blev det avgörande. Där satte jag punkt för mitt bussåkande.

Kerstin Åkerfeldt Gustavsson, som tar nu sin bil varje morgon från Gimo till arbetet i Uppsala. Hon är en i mängden av dom som skrivit till Upplandslokal trafik, UL, och klagat, för antalet klagomål som gäller buss 811 mellan Uppsala och Östhammar har ökat sedan den svåra olyckan i februari i år. Jämfört med året innan så har det fördubblats. Även jämfört med andra busslinjer så har 811: an fått mest kritik.

Klagomålen rör busschaufförernas körstil, bristen på bälten och den för höga hastigheten.

Han körde alldeles för fort och ryckigt med hastiga inbromsningar. Med anledning av den tragiska olycka som inträffade förra veckan så kan man uppleva en sån resa som att man åker med livet som insats.

Kl 07.56 körde bussen helt oväntat om mig. Omkörningen var mycket farlig och jag kan inte förstå att föraren valde att köra om på det stället. Om bussen fått möte i den skymda kurvan där han körde om hade ytterligare en olycka inträffat.

Från UL säger man att man tar alla klagomål på allvar, och man beklagar att vissa inte vågar åka med 811:an längre. Sture Jonsson är informationsansvarig på UL:

- Det är väldigt beklagligt att människor av olika skäl avstår från att åka för att man känner sig otrygg.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".