Missnöjet växer bland köpsugna hyresgäster

Att inte alla hyresgäster i Uppsalahem får erbjudandet att köpa sin lägenhet strider mot kommunallagen. Det anser flera hyresgäster vid Vaksalatorg i Uppsala som bildat en bostadsrättsförening, men som inte kommer få köpa sina bostäder.

Örjan Florén är en av hyresgästerna som ifrågasätter Uppsalahems beslut att minst 30 % av bostäderna i ett område ska vara hyresrätter för att de som bor där ska få köpa:

- Som jag ser det har Uppsalahem bara två alternativ. Det ena är att avslå samtliga önskemål om ombildning, eller bevilja alla som uppfyller kraven.

För att få köpa måste tillräcklig många i huset vara intresserade, minst 67 %, men sen måste det också finnas minst 30 % hyresrätter i stadsdelen för att de som bor där ska få ett erbjudande om att köpa sin hyreslägenhet av Uppsalahem. En märklig regel tycker Örjan Florén.

Ordförande i Uppsalahems styrelse, folkpartisten Peter Nordgren, tillbakavisar kritiken:

- Vi har undersökt det här och kommit fram till att det inte strider mot någon lag. Kommunen kan sälja en fastighet utan för den skull behöva sälja alla fastigheter.

Bostadsrättsföreningen som Örjan Florén är med i har börjat diskuterat möjligheterna att pröva frågan i länsrätten.

 

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista