"Folk går över spåren med sina barn"

Den senaste tiden har det blivit vanligare att tågresenärer genar över spåren vid centralstationen i Uppsala. Nu har det gått så långt att SJ inlett ett samarbete med polisen för att förebygga olyckor.

Dagligen genar tågresenärerer över järnvägsspåren i Uppsala. Den senaste månaden har de bara blivit fler och fler. Tidigare användes inte flera av spåren. Men nu i samband med ombyggnaden på stationen används de och varje dag tvingas lokförare signalera för att undvika en allvarlig olycka.

Hittills har ingen blivit påkörd, men det har varit nära flera gånger. Lotz Muhring är tågförare på Upptåget. På senare tid har han fått använda tutan nästan varje gång då han kommer in till stationen.

- Ja, visst har jag fått göra det, det händer i stort sett varje gång man kör. Man får tuta när de står i närheten, man vet ju inte vad de ska göra, om de ska ställa sig framför, som en del av dem gör. Eller om de ska hoppa åt sidan, säger Lotz Muhring.

Värst är det mellan klockan 17 och 19 då pendlarna kommer in till Uppsalas tågstation. Alla vill komma hem så fort som möjligt och många väljer att snabbt springa över spåren till bussarna eller cyckelparkeringen istället för att gå hela den långa perrongen för att gå över på ett säkert övergångsställe. Och de som genar är både kvinnor och män - unga som gamla, berättar berättar Gert Lindholm som är stationsvärd i Uppsala.

- Det är blandat. Förra veckan hade vi några som sprang över spåren, varav en hade ett litetet barn med sig. Och när man lär sina barn att man kan springa över och bryta mot lagen, då har det gått ganska långt tycker jag, säger Lindholm.

Stationsvärdarna säger till dem som försöker ta sig över spåren, men upplever att de oftast nonchaleras eftersom de inte har rätt att bötfälla. Därför kommer SJ nu att börja samarbeta med polisen. För polisen kan ge böter. Fritz Johansson är patrullerande polis i Uppsala.

- Ja, tar man vägen över spåret så kostar det 1000 kronor, så det är väl onödigt att utsätta sig för det. Vi kommer att kontrollera området här i några veckor och se till så att det inte händer någonting sånt här.

Kontakta reportern
Monika Titor

monika.titor@sr.se