Uppsala län klättrar i skatteligan

Uppsala län kommer efter nyår att få en av landets högsta landstingsskatter. Detta efter att man i höstas beslutat om en rejäl skattehöjning. Det här framgår av en sammanställning som Landstingsförbundet gjort.
För boende i Älvkarleby kommer den totala skatten nästa år att bli mycket hög eftersom man där också har mycket hög kommunalskatt. Nästa år höjs skatten i fyra landsting i Sverige: Skåne, Jämtland, Stockholm och Uppsala. Skattehöjningen i Uppsala läns landsting med 75 öre, från 9,62 till 10,37 innebär att Uppsala klättrar från en trettondeplats i tabellen över vilka som betalar högst skatt till en fjärdeplats. Bara i Örebro, Stockholm och Värmlands landsting kommer skatten nästa år att vara högre. Det här innebär att skattebetalarna i Uppsala län kommer att få betala mer än en krona mer per intjänad hundralapp jämfört med exempelvis boende i Jönköpings län. Hur mycket skatten märks på privatekonomin hänger ju också samman med hur stor kommunalskatt man betalar. En sammanställning som Upplandsnyttt gjort av riksskatteverkets siffror visar att Uppsala län hamnar ungefär mitt i rikstabellen över kommunalskattesatser, men tittar man närmare på de enskilda kommunerna i Uppsala län märks stora skillnader. I Enköping där den kommunala skatten är lägst i länet får man betala 20,98 per intjänad hundralapp i kommunalskatt. i Älvkarleby där skatten är som högst får man betala 22 kronor och 86 öre. Det är en skattenivå som ligger väl i nivå med många norrlandskommuners skattesatser. En slutsats är alltså att bor man i Älvkarleby så kommer man nästa år både att få betala både väldigt hög landstingskatt och hög kommunalskatt jämfört med skattebetalare i andra delar av landet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".