Kritik mot Forss skoluttalande

Den politiska oppositionen i Uppsala riktar kritik mot moderaten Cecilia Forss, som för Upplandsnytt bekräftat att både Flogstaskolan och Valsätraskolan ingår bland fyra, fem skolor som fortfarande står på listan över skolor som kan komma att läggas ner. Socialdemokraten Stavros Giangozoglu hävdar att den borgerliga majoriteten inte kommer att tjäna nånting alls på skolnedläggningarna.

- Jag skulle alla gånger ställa upp i en debatt med Cecilia Forss (m) eller Karolina Hilding (fp), för att se på vilka sätt kommunen kan spara pengar. Vi vet att dagen efter en kommunal skola läggs ned, kommer en friskola som ansöker om samma lokal och gör anspråk på samma elever. Då måste kommunen, med all rätt, betala friskolans lokalkostnader. Den eventuella vinsten som kommunen skulle göra är borta första dagen, säger Stavros Giangozoglu, som sitter för socialdemokraterna i Uppsala kommunstyrelse.

I början på december, om mindre än två månader, ska beslut fattas om vilka Uppsalaskolor som ska läggas ner. Att Flogstaskolan och Valsätraskolan fortfarande finns med på listan över nedläggningshotade skolor gör att det är troligt att de två kommer att läggas ner. Upplandsnytt har tidigare berättat att en tredje skola på listan, enligt vad Upplandsnytt erfarit, är Heidenstamskolan.

Men att kommunen inte skulle göra några besparingar på skolnedläggningarna, som Stavros Giangozoglu säger, stämmer inte, tycker moderata kommunalrådet Cecilia Forss:

- Då förutsätter han att alla skolor i framtiden ska han lika mycket yta per elev. Det är det vi måste minska. Sedan ska vi inte glömma bort att när vi omvandlar skollokaler till förskolelokaler så slipper vi hyror för nya, väldigt dyra förskolor, säger Cecilia Forss.

Frågan är då vad som skulle ha hänt om socialdemokraterna suttit kvar vid makten i dag.

- Vi skulle ge tydliga signaler  på att vi inte har tankar på att lägga ned skolor. Vi skulle ha ett annat material att fundera över och ha ett annat sätt att jobba med det, säger Stavros Giangozoglou, socialdemokrat i kommunstyrelsen i Uppsala.

 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".