Polis omhändertar ungdom

Fler poliser i Uppsala centrum

De närmsta månaderna kommer polisen i Uppsala satsa för att få ner gatuvåldet i centrala stan. Från och med november kommer fler poliser finnas i centrala Uppsala under de stökiga helgnätterna.

På Vaksala torg anordnades en trygghetsdag under lördagen där olika organisationer visar vad man kan göra för att få unga att känna sig tryggare i Uppsala.
Roger Hellström var på plats för Uppsalapolisen:

- Vi kommer från polisens sida satsa på mer synlighet, att vi får så många poliser som vi har resurser till att vara ute på fredags- och lördagsnätter.

Under november, december och januari kommer polisen i Uppsala län var med i den nationella satsningen att minska gatuvåldet. 5-6 poliser kommer att jobba enbart med det här och Roger Hellström berättar att de vill ta tag i problem tidigt på kvällarna:

- Taktiken är att vi ska störa och ta hand om dem som kanske har druckit för mycket så tidigt som möjligt på kvällen. Dels för att skydda dem som är berusade, och ta hand om dem som kan tänkas ligga bakom misshandels- och våldsbrott. Vi kommer att jobba en del med civila poliser också.

Joshua 11 år, är en av dem som besökte trygghetsdagen vid Vaksala torg under lördagen, och han har känt sig otrygg nere på stan berättar han:

- Bara ibland när man är ute på nätterna, svarar han.

- Vad har hänt då?

- Vissa är kaxiga och dumma och kastar flaskor på varandra och så där. Då åker jag hem.

Andra känner sig redan väldigt trygga i centrala Uppsala på helgkvällarna. En av dem är Kajsa Eliasson:

- Det känns alltid tryggt. Det är ganska bra belysning och det är alltid mycket folk ute nästan hela nätterna. Det är väldigt lite slagsmål på studentställena. Där ser man aldrig något bråk och så där. Om man jämför med när man är hemma i sin hemstad och går ut på ett vanligt ställe så tycker jag att Uppsala är tryggt, berättar Kajsa Eliasson.

Reporter
AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".