Låg grundvattennivå i länet

Grundvattennivån i Uppsla län är till stora delar mycket under det normala. Det berättar Birger Fogdestam, stadsgeolog på Sveriges geologiska undesökning, SGU i Uppsala. Och de som har egna brunnar bör hålla koll på vattnet.

- Tipset är alltså för dem som har egna vattentäkter, att vara noggrann med att kontrollera var avsänkningen har varit i brunnen och mäta den de närmaste dagarna och i samband med detta då vara försiktig med utnyttjandet av vattnet för olika ändamål och var sparsam helt enkelt, säger Birger Fogdestam.

Grundvattennivån i Uppsala län har varit under det normala sedan i somras och på många håll är grundvattnet alltså mycket under det normala. Birger Fogdestam berättar också att även om det snart börjar regna kan det ta tid innan vattnet hunnit rinna ner till grundvattennivån. Så är det särskilt i områden med mycket lera i jordlagren vilket det finns gott om i länet. Om problem med vattentillgången brunnen uppstår så bör man planera för framtiden säger Birger Fogdestam:

- Oftast är det grävda brunnar som inte är så värst djupa som drabbas. Märker man nu att det eventuellt sinar så bör man kanske tänka efter nu att man inför kommande år och framtiden antingen gör en fördjupning av brunnen eller kanske t om att tänka på att man ska ta och borra brunn istället, berättar Birger Fogdestam.

Reporter
Therese Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista