Före och efter undervisning går det bra.

Stopp för religiös undervisning

De fyra partiledarna för Alliansen har kommit överens om att förbjuda religiösa inslag i skolundervisningen. Religösa friskolor får exempelvis inte lära ut religiösa skapelseberättelser under biologin. Folkpartisten Cecilia Wikström från Uppsala sitter i riksdagen:

- Det är ingen dramatisk förändring, vi ska inte stoppa friskolorna. Utan det handlar om att varje barn har rätt till lika undervisning, så det kan möta framtiden tillsammans. Och då ska man ta bort fundamentalistisk undervisning, läroplanen måste följas.

Vad menar du med fundamentalistisk undervisning?

- Att man säger att Darwin inte gäller, då handlar om det om skapelseteologi som inte stämmer överens med vetenskap och beprövad erfarenhet, det kan vara en sak.

Hur religiösa får religlösa skolor vara då?

- Vill man börja eller avsluta dagen med en bön eller något liknande så är det det fritt fram, men så fort själva undervisningen börjar, då ska man följa läroplanen, säger Cecilia Wikström, riksdagsledamot för folkpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".